פסילת צוואה

צרכים עזרה ?
נוטריונית אירנה פיין זמינה לשיחת ייעוץ חינם

לקבלת ייעוץ ראשוני ללא עלות!

חייגו עכשיו וקבלו מענה אדיב ומקצועי, או השאירו לנו פרטים לחזרה!
051-55-33-400
עו”ד ונוטריון אירנה פיין

    סילת צוואה, לרב תיעשה, כאשר צד המגיש בקשת התנגדות לצו קיום צוואה, יוכיח כי אכן, קיימות באמתחתו עילות מספיק חזקות אשר יביאו למצב של פסילת צוואה.

    כך למשל, במידה ויוכח כי, יורש על פי צוואה היה בעל מעורבות פעילה במעמד של עריכת צוואה, הרי שאותה צוואה תיפסל (ראה סעיף 35 לחוק הירושה).

    סעיף 35 לחוק הירושה קובע כי : “הוראת צוואה, פרט לצוואה בעל-פה, המזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה, והוראת צוואה המזכה בן-זוגו של אחד מאלה –בטלה”.

    למעשה, ניתן ללמוד מהסעיף כי, על מנת להגיע למצב של פסילת צוואה, לא נדרשת אף השפעה פסולה של היורש על המצווה, וכי מספיק שהיורש היה מעורב בכל ההליך של עריכת צוואה על מנת שזו תהיה בטלה מעיקרה.

    ישנן עילות נוספות אשר יכולות להביא למצב של פסילת צוואה, באמצעות הגשת התנגדות לצו קיום צוואה, והן :

    א. צוואה אשר נחשבת לצוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת – כלומר, הכוונה היא לכך, שבמידה ויוכח כי, אחד היורשים או יותר, השפיעו על המנוח בצורה בלתי הוגנת להוריש להם את נכסיו, הרי שעילה זו תשמש כעילה אשר תביא למצב של פסילת צוואה.

    ב. צוואה שנעשתה מחמת טעות – כלומר, הכוונה היא לכך, שבמידה ויוכח כי, קיימת הוראה באותה צוואה, אשא יכול מאוד והיא נכתבה בטעות, הרי שהוכחה כזו תוכל להביא למצב של פסילת צוואה.

    ג. כאשר הצוואה נחשבת לצוואה סתומה – כלומר, הכוונה היא לכך, שכאשר לא ניתן להבין מן הכתוב באותה צוואה, למה התכוון המוריש, לרבות מי הם היורשים ואילו נכסים כל אחד מהם יירש, הרי שלא ניתן יהיה לממש צוואה זו, הנחשבת בלשון עולם המשפט לצוואה סתומה, הרי שזו תיחשב לעילה אשר תביא למצב של פסילת צוואה.

    ד. צוואה אשר נערכה תחת אונס או איום – כלומר, הכוונה היא לכך, שכאשר אחד מן היורשים “אנס” את המנוח או “איים” על המנוח כי יוריש לו את נכסיו, הרי שצוואה כזו תיפסל, ועילה של עריכת צוואה תחת אונס או איום, היא בהחלט עילה היכולה להביא למצב של פסילת צוואה.

    ה. צוואה שנערכה תוך תחבולה או תרמית של מי מהיורשים – כלומר, הכוונה היא לכך, שצוואה אשר נערכה ונחתמה על ידי מוריש, מבלי שזה האחרון, ידע כי נעשתה תחבולה ו/או תרמית מצד מי מהיורשים, תיחשב לצוואה אשר ניתן לפסול אותה.

    ו. צוואה שהוראותיה אינם חוקיים או מוסריים – כלומר, הכוונה היא לכך, שצוואה אשר הוראותיה מנחות את היורשים לעבור על החוק למשל, לא תוכל להתקיים. שכן, הוראות בדבר עבירה על החוק, בהחלט יכולות להוות עילות אשר יביאו למצב של פסילת צוואה.

    ז. צוואה שנערכה על ידי מי שעלול להיחשב כחסוי או כלא כשיר לחתום על מסמכים משפטיים – כלומר, הכוונה היא לכך, שצוואה אשר נחתמה על ידי מי שיוכח כי הוא לא היה כשיר לחתום על אותה צוואה, עלולה להיפסל. לעניין זה, חשוב לציין כי ישנם מצבים בהם אדם אשר מוכר כמי שאינו צלול בדעתו לעיתים, יוכל לצרף לצוואתו מסמך רפואי המעיד כי ביום בו חתם על הצוואה הוא היה כשיר לחתום על מסמך משפטי. צירוף מסמך רפואי המעיד על כך שהמצווה היה כשיר לחתום על אותה צוואה, יכול למנוע מצב של פסילת צוואה.

    מכל אלו, אנו למדים כי ישנן לא מעט עילות אשר יכולות להביא למצב של פסילת צוואה. על כן, חשוב מאוד להקפיד על הכללים הקיימים בדבר עריכת צוואה וכן להקפיד על התייעצות, לכל הפחות, עם עורך דין אשר מתמצא בתחום של דיני ירושה.

    Call Now Buttonצלצלו עכשיו