הסכם זוגיות - נישואין אזרחיים

הסכם ממון – שירותי נוטריון ברחוב אחד העם 1, בניין לב רחובות, קומה ראשונה משרד 122
ניתן ליצור איתנו קשר גם באיימל: [email protected] או במספר 0515533400

נישואין אזרחיים

מעת לעת צץ ועולה הרעיון להנהיג נישואין אזרחיים בארץ. תפיסת עולם זו מיוחסת לחוגי השמאל בעוד המגזרים הדתיים למיניהם מתנגדים לכך נמרצות. כיום יכולים בני זוג יהודים להינשא בארץ בדרך אחת ויחידה – באמצעות חופה וקידושין.

נישואי תערובת אינם אפשריים בארץ. זוג מעורב (המורכב מיהודי או יהודיה ובן דת אחרת או חסר דת) אינו יכול להינשא בארץ. גם חסרי דת או אנשים שאינם משתייכים לעדה דתית מוכרת אינם יכולים להינשא בישראל. כמו כן אינם יכולים להינשא פסולי חיתון למיניהם, ממזרים (ילדים שנולדו לאשה נשואה שהרתה שלא לבעלה), כהן וגרושה ועוד’.

צרו איתנו קשר עכשיו

    לזוגות המעורבים ולפסולי החיתון יש לצרף גם זוגות יהודים כשרים אך חילוניים גמורים שאמונתם אינה מאפשרת להם להינשא בטכס הנוגד את תפיסת עולמם ומנוגד לאורחות חיים.

    לכל אלו עדיין אין פתרון בארץ. בעבר הועלה הרעיון כי פסולי החיתון והזוגות שאים רוצים להינשא בטכס דתי יוכלו להרשם כזוג בבית המשפט.

    אותם בני זוג שיינשאו בדרך זו יהנו (או יסבלו) מהחובות והזכויות החלים על כל זוג אחר שנישא על פי ההלכה היהודית, אולם הם לא ייקראו נשואים וגם לא יכולים להחשב נשואים כדת משה וישראל (דמו”י), ועל כן אם ירצו להתגרש לא יהיו חייבים בגט שכיום מבוצע בבית הדין הרבני, על מנת להפקיע נישואין.

    זוגות שהשקפת עולמם מנעה מהם נישואין דתיים, זוגות מעורבים או פסולי חיתון נאלצים עד היום לסוע לקפריסין ולהינשא שם בנישואין אזרחיים בעלות של כמה מאות דולרים לכל אחד מהם. יש גם אפשרות להינשא בנישואי “פרגאווי” או “מקסיקו” הנעשים בדרך של פניה לעורך דין המסדיר את הניירת הכרוכה בנישואין כאלו. על פי כללי המשפט הבינלאומי-פרטי מכירה המדינה בזוגות שנישאו כדין על פי הדין החל במדינה בה נישאו, וכך זוגות שנישאו בחו”ל מוכרים בארץ בזוג נשוי לכל דבר וענין על אף שלא נישאו כדת משה וישראל.

    על זוגות שנישאו בנישואין אזרחיים חלים חיובים שונים מאלו החלים על זוגות שנישאו על פי ההלכה. כך למשל נקבע בעבר בבית המשפט לענייני משפחה כי אשה שנישאה לבעלה בנישואין אזרחיים אינה זכאית לקבל ממנו מזונות. פסק דין זה אושר בעבר בערכאת הערעור.

    הלכה זו שונתה וכיום יש שיוון בזכות למזונות בין אישה אשר נישאה בנישואין אזרחיים לבין אישה אשר נישאה כדת משה בישראל.
    אשה הנשואה על פי ההלכה זכאית לקבל מבעלה מזונות כל עוד הם נשואים והחובה של הבעל הינה לפרנס את אשתו לפי מעמדו ולפי כבודו, בהתאם ליכולתו ובהתחשב ברמת החיים לה הורגלה במהלך חיי הנישואין.

    אשה כזו אינה חייבת לעבוד אפילו יש לה מקצוע טוב ואין היא חייבת לסייע לבעלה בפרנסת המשפחה על אף שהדבר מקובל בימינו. כל זאת – כשמדובר בזוג שנישא על פי כללי ההלכה היהודית ועל ידי רב המוכר ברבות הראשית.

    לאשה שנישאה בנישואין אזרחיים לא הייתה בעבר זכות אוטומטית לתבוע שבעלה יפרנסה ובמיוחד אם מדובר היה בנישואי קפריסין שאינם כורח המציאות וניתן היה לעשותם בארץ. כיום הלכה זו אחרת וגם אישה הנשואה בנישואין אזרחיים ואינה משתכרת כדי צורכה יכולה לדרוש מזונות מבעלה. יחד עם זאת אין היא זכאית לקבל את סכום הכתובה בעת גירושין מהטעם הפשוט שאין לה כתובה כלל.

    לעומת זאת לכל אשה הנשואה כדת משה וישראל כתובה שבה מתחייב הבעל לשלם לה סכום מסויים בעת הגירושין.

    נכון להיום הושוותה מערכת החיובים החובות והזכויות המוטלת על זוגות שנישאו על פי ההלכה היהודית מזו החלה על זוגות שנישאו בחו”ל בנישואין אזרחיים. בשיח החדש מקובל גם לפסוק מזונות משקמים לידועה בציבור אשר נסמכה בכלכלתה על בן הזוג. מזונות משקמים הינם פרי החקיקה האזרחית החדשה ואינם מוכרים בדין תורה. דין תורה אינו יוצר חובות בין ידועים בציבור והמשפט האזרחי יוצר הן זכויות והן חובות בין ידועים בציבור. .

     

    הסכם ממון

    עו”ד ונוטריון אירנה פיין

    רחוב: אחד העם 1, רחובות

    בניין לב רחובות

    שעות פעילות בין 9:00 -18:00

    ניתן לקבוע פגישה בטלפון

    051-55-33-400

    דוא”ל: [email protected]

    Related Posts

    Call Now Buttonצלצלו עכשיו