לקבלת ייעוץ ראשוני ללא עלות!
עריכת צוואה נוטריונית – מי חייב בביצועה ומי יכול לערוך אותה?
עריכת צוואה זו אינה פעולה של מה בכך. הכנה וחתימה על צוואה צריכה להיות מנוסחת היטב וללא פגמים, עליה להיות חד משמעית וברורה, כיוון שבמקרה שאינה כזו היא עלולה לגרור פרשנויות לא מדויקות, להיות מועדת לפסילה ובמקרים מסוימים אף ליצור בעיות ועימותים בקרב היורשים.
לכן, כדי שבשעת הצורך תמומש ותקוים הצוואה לפי רצונו והוראותיו המדויקות של המנוח יש לנסח ולערוך אותה כראוי, תוך הקפדה על הפרטים המהותיים ובהתאם לחוקי הירושה. דרך טובה ואחראית לעשות זאת היא על ידי הכנת צוואה נוטריונית.
צוואה נוטריונית – מי יכול לערוך צוואה?
צוואה בפני רשות הינה צוואה הנערכת ונחתמת בפני נציגי רשות שאינם בעלי אינטרסים ומייצגים את מערכת החוק והמשפט. לעומת סוגי צוואות אחרות (צוואה בעל פה, צוואה בכתב יד וצוואה בפני עדים), צוואה מעין זו תקפה ואינה ניתנת לפרשנויות ולפיכך גם הסיכוי לערעור עליה או לפסילתה הוא נמוך.
צוואה מעין זו יכולה להיערך על ידי נוטריון – מכאן כינויה צוואה נוטריונית, או להיערך בפני שופט, רשם בית משפט או חבר בית דין דתי. נוטריונים מספקים שירות זה ללקוחותיהם, נוכחים בשעת החתימה וכן חותמים בעצמם על המסמך.
חשיבות ניסוח הצוואה בצורה תקינה חיונית הן לעורך הצוואה והן ליורשיו, וזאת על מנת למנוע בעיות העלולות לצוץ לאחר מותו של המצווה.
אימות הצהרה נוטריוני
עורך דין אשר עבר הכשרה נוספת וקיבל את התואר נוטריון, מוסמך לאשר תצהירים והצהרות. אנשים רבים מתבקשים להציג אימות הצהרה נוטריוני על מנת להוכיח אמיתות מסמך, או על מנת להוכיח שהחתומים על מסמך כלשהו מורשים לחתום עליו.
על מנת לקבל אימות הצהרה נוטריוני ואישורים נוטריונים נוספים, על הנוטריון לזהות את האדם העומד מולו באמצעות תעודת זהות או דרכון.
תצהיר נוטריוני
בתי המשפט מעניקים משקל רב להצגת תצהיר נוטריוני. לכן, אחד התפקידים המרכזיים אותו ממלא הנוטריון הוא מתן אסמכתא להסכמים שונים כגון הסכמי ממון, הלוואות לצורך משכנתא וצוואות. הסיבה שבגינה דרוש אישור אמיתות להסכמים מעין אלה נעוצה בקלות היחסית שבה ניתן לזייף צוואה או להכריח אדם כלשהו לחתום על מסמך בניגוד לרצונו.
על פי חוק הנוטריונים במדינת ישראל, מסמך בעל אישור נוטריוני נחתם באמצעות חותמת לחץ ממתכת, המכילה את הכיתוב “נוטריון” בשפות עברית ואנגלית ובערבית או צרפתית.
מי מוסמך לכהן כנוטריון? מהן תקנות נוטריונים?
עד לחקיקת חוק הנוטריונים התשל”ו-1976, ערך החוק הבחנה בין נוטריון ציבורי – עובד מדינה שישב לרוב בבית משפט, לבין נוטריון לצורך מסמכי חוץ – עורך דין בעל ותק.
כיום, עורך דין המעוניין לעבור השתלמות מיוחדת ולהפוך לנוטריון צריך לעמוד בתנאים הבאים:
על הנוטריון להיות אזרח ישראלי, חבר לשכת עורכי הדין, אשר עוסק בעריכת דין מעל עשר שנים. בנוסף, על הנוטריון להיות חף מעבירה שיש עמה קלון ולעבור הכשרה נוספת. באם הוא עומד בתנאים הללו, ביכולתו להגיש בקשה לוועדה מיוחדת המתכנסת אחת לחצי שנה. במידה והוועדה מוצאת את המועמד ראוי לכהן כנוטריון אזי יכול הנוטריון לחתום בספר הנוטריונים ולהתחיל לכהן כנוטריון.