הסכם ממון לפני נישואין
הסכם ממון – שירותי נוטריון ברחוב אחד העם 1, בניין לב רחובות, קומה ראשונה משרד 122
ניתן ליצור איתנו קשר גם באיימל: [email protected] או במספר 0515533400
בזמן האחרון מתגברת המודעות לצורך בחתימה על הסכם ממון טרום נישואין. מה צריך לכלול בהסכם כזה? מתי הסכם כזה נכתב ונחתם ובפני מי? ובעצם, למה בכלל נדרש הסכם ממון?
החוק הנוגע לרכוש המשותף
כאשר בני זוג נכנסים למערכת יחסים זוגית הם נכנסים, למעשה, גם למערכת יחסים כספית-עסקית. ה”עסק” אותו בני הזוג מקימים סובב סביב החיים והמגורים המשותפים: רכישת נכסים, תשלום חשבונות, תשלום עבור הוצאות מחייה, השקעה בילדים משותפים, הכנסות המשמשות למטרות אלו. כאשר שני אנשים מחליטים לפתוח יחד עסק, לא יעלה על הדעת כי הם ימנעו מחתימה על חוזה עסקי בינם שבו היחסים העסקיים בניהם מוגדרים בברור, ובפרט באיזה דרך יחלקו בינם את העסק ונכסיו במידה ויחליטו על פירוק השותפות העסקית. כאשר מדובר על מערכת יחסים זוגית, ישנם זוגות אשר בוחרים שלא להתעמת עם סוגיה זו, בין אם בבחינת להמנע ממזל ביש או כי “לא נעים” או כי הם חושבים שדיון כספי על מה יקרה במידה ויחליטו להיפרד עלול לפגוע במערכת היחסים הזוגית הקיימת בינם.
עבור אלו שבחרו מסיבותיהם שלא לחתום על הסכם ממון המסדיר את מערכת היחסים הכספית בינם, החוק הגדיר “חוק יחסי ממון בין בני זוג” שקובע סדרי ברירת מחדל במקרה של פרידה. חוק זה אינו חל על בני זוג ידועים בציבור או זוגות חד מיניים, וגם אינו חל על מי שנישאו לפני 1.1.1974. עבור כל מי שהחוק אינו חל עליו באופן מוצהר, בתי המשפט קובעים בפועל חלוקת משאבים דומה לאחר פרידה – דומה אך לא זהה.
על פי החוק, כל נכסי בני הזוג שנצברו בין בני הזוג בזמן שבו היו נשואים מחולקים בינם באופן שווה. ישנן החרגות לאמירה כוללת זו: רכוש שהיה שייך באופן מובהק רק לאחד מבני הזוג לפני הנישואין ושלא נראה שהייתה כוונת שיתוף לגביו לאחר הנישואין, מתנול וירושות שקיבל רק אחד מבני הזוג ולא היו כוונות שיתוף לגביהן, וכן קצבאות שאחד מבני הזוג מקבל על פגיעה גופנית, ניצולי שואה וכדומה.
כאשר מדובר בבני זוג ידועים בציבור או כאלו שהרבנות (ובתי הדין הדתיים האחרים במדינה) אינה מכירה בנישואיהם, פרשנות החוק על ידי בתי המשפט דומה אך בניגוד למצב בו כוונת שיתוף הנכסים היא ברירת המחדל, כאן יהיה לעתים צורך להוכיח כוונת שיתוף לפני שניתן יהיה לכלול את הנכסים השונים בין הנכסים ששני בני הזוג זכאים אליהם לאחר הפרידה: חשבונות בנק וחסכונות נפרדים, דירה הרשומה רק על שם אחד משני בני הזוג, או נכסי קריירה – עסקים, פנסיות וכיוצא בזה.
למה לחתום על הסכם ממון עם החוק כבר דואג לזה?
החוק נותן פתרון כללי שאינו מתאים לכל זוג וזוג, וקיימים נושאים שהחוק לגביהם מושפע מהחוק הישראלי הכורך נישואים ודת בכריכה אחת, כריכה ממנה ניתן להימנע בחתימה על הסכם ממון. בפרט, הזמן המוגדר לפקיעת הנישואין בארץ הוא זמן קבלת הגט – אך זוגות רבים נפרדים זמן רב לפני מועד זה. הגנה של שני בני הזוג מפני מצבים של גרירת הגט על ידי בתי הדין הרבניים מאפשרת לשני בני הזוג להתחיל בחייהם שלאחר הנישואים ללא כניסה למצבי דחק כספיים שנגרמים מדחייה זו.
נוסף על היבט זה, לזוגות שונים צרכים ורצונות שונים ביחס ליחסי הממון בינם. קחו למשל בתור דוגמה מצב בו לאחד משני בני הזוג הייתה דירה משלו עוד לפני הכניסה למערכת היחסים הזוגית עם בן הזוג השני. לאחר הנישואים, שני בני הזוג עברו להתגורר בדירתו של בן הזוג שהייתה בבעלותו דירה. מקץ מספר שנים, החליטו בני הזוג להתגרש. האם הדירה תחולק בין שניהם שווה בשווה או שתישאר בבעלותו של בן הזוג שהדירה הייתה שלו מלכתחילה? החוק מגדיר כי רכוש קודם שייך לבן הזוג שהרכוש היה בבעלותו לפני הנישואים, אולם החוק גם מתנה זאת בכוונת אי שיתוף. עצם המגורים המשותפים בדירה, ואפילו אם בני הזוג גרו בדירה אחרת וזו הושכרה אבל דמי השכירות הועברו לחשבון משותף לבני הזוג, עלולה ליצור עילת “כוונת שיתוף” ולהביא להחלטת בית המשפט כי הדירה, למרות הבעלות המקורית, היא בחזקת רכוש משותף שיש לחלקו שווה בשווה בין בני הזוג.
סוגיות כאלו ואחרות ניתן וצריך לקבוע במסגרת הסכם ממון, רצוי הסכם ממון טרום נישואין. ברגע שיש הסכם ממון הוא גובר על חוק ברירת המחדל בנושא ומה שהוסכם בראשית מערכת היחסים הוא מה שיקרה במידה ומערכת היחסים תסתיים. אם נקבע במסגרת הסכם הממון כי חלוקת הרכוש תתבצע ברגע בו שני בני הזוג החליטו על פרידה או כי אחד מבני הזוג עזב את המגורים המשותפים לתקופה העולה על חודש בכוונת פרידה – עניין הגט לא יבוא לידי ביטוי. אם כתוב בהסכם הממון טרום הנישואין במפורש כי הדירה שהייתה בבעלות אחד מבני הזוג תישאר בראשותו בלבד לאחר סיום היחסים – לא תהיה עילה לתבוע את חלקות הדירה לאחר סיום היחסים.
הסכם גירושין והסכם ממון טרום נישואין
ישנם מועדים שונים בהם ניתן לחתום על הסכם ממון בין בני זוג. למשל – לפני הנישואין או לקראת גירושין. הסכם ממון הנחתם לפני גירושין נקרא גם הסכם גירושין. לכאורה, ניתן לקבל החלטות לגבי האופן בו הרכוש יחולק בין בני הזוג גם לקראת פרידה ולא חייבים להחליט בנושאים אלו בתחילת מערכת היחסים, אולם יש יתרונות משמעותיים לחתימה על הסכם ממון טרום נישואין לעומת חתימה על הסכם גירושין.
סיבה ראשונה טובה היא האווירה והרצון הטוב בעת החתימה על הסכם הממון. בתחילת מערכת היחסים עדיין לא נצברו כעסים ורגשות שליליים בין בני הזוג. הסיכוי שיגיעו בינם לבין עצמם להסכמות ראויות ומכבדות זה את זה גבוה לאין שיעור מהסיכוי להגיע להסכמות דומות לקראת הגירושין המלווים בשלל רגשות שליליים, רצון לנקם ועוד.
סיבה שנייה היא עלות. עריכת הסכם ממון טרום נישואין יכולה להתבצע ולקבל אישור של נוטריון. אין צורך להגיע לבית המשפט ואין צורך לשלם לשני עורכי דין שונים שיבלו שעות ארוכות בהתדיינות והתנצחות זה מול זה – תוך חיוב לקוחותיהם.
סיבה שלישית היא השקט הנפשי – כאשר חותמים על הסכם ממון טרום נישואין יודעים כי גם אם הנישואים יסתיימו בגירושין, לפחות הזכויות הכספיות של שני בני הזוג ישמרו, וגם אין נעלמים במשוואה – ידוע כיצד הם יישמרו. אין חשש מאיבוד הדירה, ידוע מה תהיה חלוקת כספי פיצויים או צבירת פנסיה, אפילו ניתן לקבוע במסגרת הסכם הממון תשלומים קבועים – אמנם לא לילדים עתידיים שעדיין לא נולדו בתקופת החתימה על הסכם ממון טרום נישואין אך כן תשלומים לאשה.
סיבה רביעית היא הפרדת דת וכספים – רבים קובעים סכומי עתק במסגרת החתימה על הכתובה מתוך מחשבה שמדובר במחווה רומנטית חסרת תוכן משפטי – ולא כך הוא. בתי הדין הרבניים מתייחסים לכתובה כמעין הסכם ממון טרום נישואין ועשויים לחייב את הבעל בתשלום הסכום אליו התחייב בעת החתימה על הכתובה. כאשר קיים הסכם ממון טרום נישואין, ניתן להגדיר מראש שהסכם זה מבטל את ההתחייבות שבכתובה וקודם לה.
הסכם ממון הסכם ממון הינו מסמך המסדיר את הפן הרכושי בין בני זוג, כפי שהסכימו ביניהם, בין אם הם נשואים ובין אם לאו. ההסכם נועד להבטיח כי גם במקרה של פרידה בין בני הזוג, לא יתעוררו מחלוקות רכושיות ודיונים מסורבלים, ארוכים ומיותרים בעניין רכושם המשותף. הסכם ממון איננו ל”עשירים” בלבד, אלא לכל זוג המעוניין להסדיר את ענייניו הכספיים לעת פירוד, חלילה. גם זוגות אשר אינם בעלי הון ונכסים רבים, מוצאים עצמם, בעת פירוד, במהלכו של מאבק משפטי ארוך, מתיש ומכוער אשר בו הם נאבקים על הרכוש אשר נצבר. בהתאם לדרישות החוק, הסכם ממון חייב להיות בכתב וחייב הוא לקבל את אישור בית המשפט או בית הדין הרבני, אם נעשה לאחר נישואי בני הזוג. במידה והסכם הממון נערך טרם נישואיהם של בני הזוג, ניתן לאשרו אצל נוטריון. חשוב לציין, כי הסכם ממון, בדומה להסכם גירושין אשר לא קיבל תוקף מבית המשפט, חסר כל תוקף משפטי חרף חתימת הצדיים. הסכם הממון, חשוב שייעשה על ידי עורך דין המתמחה בנושא זה ואשר מבהיר לצדדים את פשר ההסכם, סעיפיו השונים ואת הבנתם המוחלטת של בני הזוג לעניינים אלו. הסכם ממון הינו הסכם צופה פני עתיד ועל כן יש לשקול היטב כל פסקה הנכתבת בו ולא לבצעו בצורה אמוציונאלית בלבד בהתאם לרוח הטובה השורה על בני הזוג בזמן חתימתו. קיומו של הסכם ממון יכול למנוע מצב של סחטנות וכפייה על ידי אחד מבני הזוג ולהתנות את חלוקת הרכוש לטובתו תמורת הסכמתו ליתן גט. הסכם ממון עשוי להיתפס אצל אחדים מהזוגות העתידים להינשא או אלו החיים יחדיו שנים, כהבעת חוסר אמון או כציפייה לסיום היחסים ביניהם, אך לא כך הדבר. תפקידו של עורך הדין בניסוח ועריכת הסכם ממון הינו ליתן לבני הזוג פתרון שוויוני המקובל ומובן על שניהם ובכך להסיר מליבם דאגה לעניין הרכוש , אם חלילה יפרדו.